Възглавници: Какво е мемори пяна?
Subscribe:

Ads 468x60px

Какво е мемори пяна?



Мемори пяната е полиуретан ( полимер-полиестер, който се произвежда от изоамини и алкохоли.) с добавка от други химикали, който повишават нейният вискозитет( е мярка за съпротивлението на флуид, срещу преместването на едни негови пластове спрямо други) и плътност.


Мемори пяната е два вида:

Полиуританова пяна с висока еластичност.
Тук вискозитета е с по-големи стойности и еластичността е по-голяма. Мемори пяната от този клас възвръща по-бързо първоначалното си положение.

Полиуританова пяна с по-ниска еластичност LRPu.
Този вид мемори пяна се използва за предпазване (в повечето качествени чанти за лаптопи има такава пяна.)

Исторически данни



Мемори пяната (пяна с памет) измислена е за американската космическа програма на Н А С А Благодарение на уникалната си способност да абсорбира енергията на налягането, матраците и възглавниците от мемори пяна позволяват на човешките органи да почиват в най-естественото си положение.Това води до премахване на напрежението в мускулите и до пълноценна почивка. Материалът мемори пяна първоначално е бил разработен през 70-те години.В NASA Ames Research Center (NASA Ames Research Center) в Калифорния.Идеята е била да се повиши комфорта на седалките и защита от претоварване в космическите кораби.Поради липса на техники за масово производство в продължение на много години употребата на този материал е ограничена до медицински възглавници и матраци за предотвратяване на рани от залежаване.
Когато НАСА прави мемори пяната обществено достояние през 1980 г. Производството през тези години макар все още скъпо и бавно започва да навлиза в живота на хората.Началното използване е за медицински цели.

Предимствата са безспорни,но нека погледнем какви са недостатъците: 
1.Някой хора казват, че в първите дни на покупката има мирис на боя(все едно е боядисвано в стаята).Този ефект може да се избегне по-няколко начина.
2.Има определена опасност от пожар - В България произведените тук отговарят на изискванията на закона.
3.Отнася се само до матраците.Някой световни производители на матраци от мемори пяна не препоръчват оставяне  на деца сами  (преди да са навършили 3 години).Причината е,че поради качествата си мемори пяната ще затрудни обръщането на децата.

0 коментара:

Публикуване на коментар