Възглавници: Възглавница
Subscribe:

Ads 468x60px

Възглавница

Трудно е да се определи и даде точно описание на Възглавница - по принцип това е затворено от всички страни парче плат което е с пълнеж и служи за опора на главата.Много сухо, но конкретно описание и от него произлизат различните видове възглавници.




                                            Малко исторически факти.

Първите сведения относно възглавниците идват от древен Египет или по-точно от Египетските гробници.Историците не са наясно дали ясно становище но се предполага, че по същото време са се появили възглавниците и в Азия.Където и да са се появили първо  възглавниците са били достъпни само за богатите и фараоните.Развитието на технологиите както в шева така и в баграенето на платовете превръща правенето на възглавници в изкуство.Най -стараният случай е с Китай.Там декоративните възглавници или по-точно казано изработването им е занаят който се предава от поколение на поколение а в същото време китайците спят на възглавнички от дърво,камък  или порцелан( в миналото а може би и сега).През вековете с развитието на текстилната промишленост паралелно са се развивали и  матраците,спалното бельо и възглавниците.

Пълнежът 

Естествено на всички времена определяща е била цената и затова пълнежът в по-голямата част на света е бил сено или слама.Да не забравяме и "богатите"те са използвали за пълнеж пух или пера.В зависимост от цената перата са били от лебеди,патици или кокошки.Предимствата са очевидни както всички знаем перата не служат на птиците само за летене а те ги предпазват от студа и влагата.Възглавниците с такъв пълнеж запазват обема си са меки на допир имат отлични топло и влаго изолационни качества.Лошото при тях е че при няколко години употреба  стават развъдник на акари, а при по-голяма влага започват да миришат. Добросъвестните производители препоръчват да се изваждат перата от възглавницата поне веднъж годишно.Нормалния живот на една така възглавница е около 5 години.

Другия естествен и популярен пълнеж е вълната.Тя може да се каже че има благоприятно влияние върху хора страдащи от ревматизъм или мускулни болки.Има отлична изолация и поддържа топлината .Основният и  недостатък е че за месец два се спластява и влагата я кара да мирише неприятно.Опасна е за хора с доказани алергии.

Памучният пълнеж е най-добър като качества и е по-евтин от пуха, перата и вълната.Недостатъкът му е че много бързо губи обема си.

Съществуват много видове  синтетични пълнежи за възглавници.Този  вид пълнежи има няколко предимства.На първо място по-евтини са от останалите освен това има качества който не се променят с времето и не позволява развитието на алергии.Огромното му предимство е лесната поддръжка ( може да се пере в пералнята).

Мемори пяната (пяна с памет) измислена е за американската космическа програма на Н А С А Благодарение на уникалната си способност да абсорбира енергията на налягането, матраците и възглавниците от пяна с памет позволяват на човешките органи да почиват в най-естественото си положение.Това води до премахване на напрежението в мускулите и до пълноценна почивка. Материалът мемори пяна първоначално е бил разработен през 70-те години.В   NASA Ames Research Center (NASA Ames Research Center) в Калифорния.Идеята е била да се повиши комфорта на седалките и защита от претоварване в космическите кораби.Поради липса на техники за масово производство в продължение на много години употребата на този материал е ограничена до медицински възглавници и матраци за предотвратяване на рани от залежаване.

Латекс Естественият латекс представлява млечна течност, добивана от дървета. Произходът му е от джунглите на Южна Америка.Материалът се добива от дърво наречено "Hevea Brasiliensis". На местния индиански диалект ''кау" - дърво, "учу" - плаче. За това местните го наричат каучук.

0 коментара:

Публикуване на коментар