Възглавници: Легло-спалня
Subscribe:

Ads 468x60px

Легло-спалня

Като се замисли човек, колко ли безсънни нощи е прекарал през живота си ?

-Не са малко определено, а и резултата винаги е един и същ:

Ставаш сутринта уморен и разочарован.

Оправданията разбира се са много - комарите ( ако си от Русе), може също така да се обвинят и фазите на луната а и да не забравяме и магнитните бури.
 Редно е обаче да се вгледаме в по-практичните и реалистични причини.Трябва да си насочим вниманието върху факторите на който можем да въздействаме.Човек трудно да не казвам невъзможно може да повлияе на фазите на луната или магнитните бури. Да кажем, че с комарите е по-лесно, но статистиката показва, че проблема обикновено е в леглото ни.Собственото ни легло може да ни бъде както приятел така и враг.

Кога едно легло е удобно ?

В случая имам предвид именно легло като аналог на спалнята.Легло-спалня на което спи един човек.Средният "живот" на едно легло-спалня е 10 години.Този период е при нормална експлоатация.Причините са че за 10 години човек се променя драстично и като ръст и като килограми а така също и като темперамент.

                                       Кога имаме нужда от ново легло-спалня?

Отговорете си на  следните  въпроси и преценете сами.
  • Имам ли болки в кръста или вратът когато се събудя ?
  • Имате ли чувство че  сте уморени сутринта ?
  • Получил ли се ефекта на "лодката" на леглото Ви?
Изхода не е в спането "на дивана" а в новото легло.Доброто легло трябва да отговаря на нуждите на Вашето тяло.В повечето случай леглото не играе важна роля за здравословният сън а матракът и/или възглавницата.Казвам в повечето случай защото има и изключения.

  •  Ако ползващият леглото  е висок 199 см., а леглото му е 180 см.
  •  Друг такъв случай е скърцането.Гадният звук се издава или от триенето му основата и таблите или от матракът.


                                                              Малко история
Предполага се че думата легло произлиза от гръцката дума κράββατος.В някой езици легло и убежище са синоними.
Първите източници за леглата и използването им идват още от древен Египет.Съществува хипотеза, че първите легла са били сандъци.Хората не са имали кой знае колко лични вещи и са ги поставели в сандък и са спели отгоре му.

Може би да си предпазят вещите от кражба, а и в крайна сметка все от някъде трябва да идва криенето на парите в дюшеците :)

Легала по това време в Египет са можели да си позволят само най-богатите.Има данни за живота на фараоните където те са спели на дървени и богато украсени легла.В различните периоди на историята си леглата са били от камък и от метал.За другите е останала алтернативата да избират да спят на земята или на слама.В различните части на света е имало най-разнообразни варианти върху какво да спят хората.
Основното е отделянето на спящия човек от земята с цел да се избегне прахта и лазещите гадини. И в онези времена определяща е била цената, затова са използвани само лесно достъпни материали( палмови листа ,сено).
Най - известното в историята "брачно ложе" е това на Одисей и Пенелопа което според Омир било изработено от маслинено дърво.

Да ! Оказва се че и фараон да си, спиш си на камъка или на дъските. :)

Първите матраци са се появи по времето на Римската империя.Обикновените римски граждани спали на матраци пълни с изсушена тръстика, сено или вълна.Матраците пълни с вълна са били само за знатните и богатите.В малко по-късния етап на Римската империя са се появили и матраци пълни с пера и пух но те се изработвали само по поръчка и са били достъпни само за елита.По това време вече има и възглавници със същия пълнеж който са се използвали за спане.Модерният по това време десен е бил лилаво със злато.Това е станало ясно от разкопките на Помпей.Понеже Римляните обичат да подреждат и класифицират всичко са направили и видовете легла.А те според тях са:   

  • lectus cubicularis -  камера легло служи  за нормално спане еквивалента на днешните единични легла;
  • lectus genialis - брачното легло то  е много по-пищно украсено  и  се  поставя  в  атриума  (не спалнята) и мястото му е  срещу вратата;
  • lectus discubitorius - поставя ли са се на местата за хранене.Характерното за тази епоха и нравите на Римляните е било ,че докато се хранят са в полулегнало положение това ставало обикновено на лявата страна за да могат с дясната да се хранят.Имало и значение къде точно си на масата -по средата се е смятало за най-престижно.;
  • lectus lucubratorius - легло за четене.;
  • lectus funebris или emortualis - в тях са изгаряли Римляните на кладата;

   В западна Европа древните германци спели върху легла от листа и завити с кожи. В началото на Средните векове се е използвали "килим" на земята или на пейка която е поставена до стаената.Пълнежът на тогавашните матраци и възглавници е пера. вълна или косми, а кожите са се използвали за завивки.
През 12-ти век леглата и спалните били вече богато украсени с инкрустации от дърво красиви дърворезби и завивки от бродирани тъкани.
По -късно през 13-ти век леглата и спалните стават значително по-широки и големи.Изработени са от дърво или метал и са с много богата украса.По това време се появяват и копринените възглавници който служат както за красота така и за спане.
Началото на 14-ти век самото легло е по-обикновено, но се е отдавало голямо значение на материалите от който са изработени спалните завивки.Широко навлиза коприната, кадифето и дори инкрустирани със злато платове.
През 15-ти и 16-ти век вече се обръща по-голямо внимание на комфорта на спане отколкото на външния вид на леглото или спалнята.Използват се деликатни материи.
А 17 век е наречен "Векът на великолепните легла".Тогава луксът и разкошът достигат своя апогей.Живото доказателство за това е Франция и по-точно Версайският дворец .Френските крале са били новаторите в това отношение.Тогава е поставено началото на днешното разнообразието както във форми така и в размери.В какво легло спиш е показвало и твоят статус в обществото.(администрацията на двореца е ползвала един вид а съдиите друг)Освен това е имало легло за преди сватбата и след както и легло използвано по време на траур.Жените са имали специално легло-спалня за раждане.

През следващите векове това отминава и започва да се търси практичността и удобството.В наше време това е основният критерии.

1 коментара:

спално обзавеждане каза...

Интересна статия за матраците. Интересно ми беше да прочета, че първият матрак е бил по Римско време. Нормално тогава обикновения народ да е ползвал слама, а богатите вълна за пълнеж на матрака. В днешно време поне разделението на богати и бедни не е чак такова, че да не можеш изобщо да си позволиш нещо по-добро. Матрака наистина е важен. И аз не вярвах, че може да те боли кръста и да имаш схващания от един матрак, но като си сменихме матрака, имаше промоция, съня ми се подобри. Събуждах се по-отпочинала и без схващане в раменете.

Публикуване на коментар