Възглавници: Какво да знаем за спалното бельо?
Subscribe:

Ads 468x60px

Какво да знаем за спалното бельо?

В интерес на истината ми беше много трудно да намеря определение за спално бельо.След доста четене и мислене съставих следното мое определение:
Спалното бельо е изделие от плат, което служи за декорация(украса ) на спалня или леглото и /или подобрява комфорта по време на сън.Концепцията за спално бельо предполага съвкупност от няколко отделни елемента а именно :калъфки за възглавница, чаршаф - горен и долен.Разнообразието се обуславя от размерите и видовете тъкани който са използвани в изработването му.



Видове спално бельо.

Според размерът

Размерът е разделен на няколко вида, като се определя от размера на използваните матраци,одеяла и възглавници. Те са:

Единични

Единичното спално бельо е било масово преди ХХ век, тогава жилищата и респективно спалните са били малки или по-точно казано малко хора са можели да си позволят лукса да спят в големи легла.Днес широко разпространените видове на спалното бельо са: един път и половина, двойно а има и така нареченият КРАЛСКИ размер.

Един път и половина

В България този размер е познат като "персон и половина"
 отговарящ на 140 см. X 200 см.

Двойни




Кралски размер




Според плътността на нишките 



Плътността на тъканта от което е изработено спалното бельо го разделя на няколко вида.
Видовете се определят от брой нишки на квадратен сантиметър.По принцип трябва да е указано в етикета на стоката .


  • Много висока плътност на тъканите (от 130 до 280 нишки / см ²);
  • С висока плътност тъканите (от 85 до 120 нишки / см ²);
  • Над средната на тъканите (от 65 до 80 нишки / см ²);
  • Средната гъстота на тъканите (от 50 до 65 нишки / см ²);
  • Възел плътност под средните (от 35 до 40 нишки / см ²);
  • С ниска плътност тъканите (от 20 до 30 нишки / см ²).

 С ниска плътност е БАТИСТА това е тъкан, изработена от извънредно тънки нишки от памук, лен или целволе.Употребява се за дамско бельо, хастари и др.Употребата му е ограничена до летни дрехи и завивки.Не случайно са сезони защото не са дълготрайни.Единственото им предимство е че са леки и съхнат бързо.

 ХАСЕ -памучна тъкан  при която влакната не са усукани.Плътността на нишките трябва да е от 35 до 65 нишки  / см ².В някой езици се използва като нарицателно за парцал (тряпка на руски).

САТЕН -  С  много висока   плътност на нишките.Характеризира се с с гладка, копринена лицева повърхност, отличава се с голяма здравина и е една от най-често използваните материи.Ефектът на материята се постига с  гладкостта и лъскавината от лицевата страна  и  се получава, като от тази страна точките на свързване на нишките са отделени така, че не се допират.Тази тъкан се прави от памучни и/или копринени нишки в комбинация със синтетични влакна.От това сатенът може да е с по-матов или по-блестящ отенък.

ПАМУКЪТ  е известен още от дълбока древност. Херодот който е живял през V век преди Христа пише, че хората в Индия използват "кожи" много по-бели и по-меки от вълната.В древен Египет и древна Гърция, памучните тъкани  започват  да се използват  в по-късен етап.В  западна Европа  те стават  популярни  едва през XV век.Те се случва  предимно в Италия. В следващите години  търсенето е насочено към  източните  памучни тъкани.Памучното спално  бельо  е достатъчно устойчиво и  има добри хигиенни свойства.

КОПРИНАТА наричана още  свила е белтъчно (протеиново) влакно, добивано от  пашкул на копринена буба.Родината на  коприната е Китай и е  най-важната  стока на страната в продължение на много години. Дължината на коприна  нишка достига  800-1000 метра.Нишките  имат  триъгълно сечение (като призма) и това им позволява да  отразяват  светлината под ъгъл от което  се получава красивият копринен блясък.

Спалното бельо може и се произвежда от най-различни тъкани и материи.Търговски погледнато на пазарът в България има всякакви видове.

                      Кое е най доброто което може "нормален" човек да си купи?

Според изчетеното и написаното от мен стихнах до извода.че е ПАМУЧЕН САТЕН.Тази материя комбинира най-хубавите качества от сатена и памука.

                                                          

0 коментара:

Публикуване на коментар